joi, 27 noiembrie 2014

Cele mai apreciate scene pentru litografii si icoane ortodoxe

Arta bisericeasca a reprezentat intotdeauna un punct de atractie pentru colectionari. Litografiile de icoane ortodoxe sunt la mare cautare in Europa, tocmai datorita originilor bizantine ale acestei traditii. Amatorii de artefacte bisericesti nu isi aleg insa operele de colectie doar in functie de origini, ci si in functie de scenele pe care acestea le reprezinta. De multe ori, acestea reprezinta reproduceri ale unor tablouri celebre pictate de marii pictori ai omenirii. Iata care sunt cele mai faimoase si cele mai ravnite dintre ele:

1.     Capela Sixtina – Michelangelo Buonarotti
Capela Sixtina este una dintre cele mai cunoscute opere bisericesti. Aceasta a fost construita intre anii 1472 si 1483, la ordinul papei Sixtus al IV-lea, caruia ii poarta si numele. Picturile murale sunt executate de catre Michelangelo Buonarotti si ilustreaza cele mai importante scene biblice. Conceptul artistic este divizat in 3 epoci ale religiei crestine: Facerea lumii si cele zece porunci, Moise si nasterea Mantuitorului Iisus Cristos si era crestinismului. Chiar daca este de ordin catolic, scenele sunt intalnite si in bisericile ortodoxe. Astfel, numeroase litografii de icoane ortodoxe ilustreaza scene intalnite in Capela Sixtina, precum Facerea lumii, Izgonirea din Rai, Judecata de Apoi, Separarea lumii de intuneric, Crearea Soarelui si Lunii si a plantelor, Potopul, Ispitirea lui Iisus, Predica de pe munte, Moise cu Tablele Legii, Testamentul si moartea lui Moise.

Capela Sixttina realizata de Michelangelo, Vatican
sursa foto: wikipedia

2.     Cina cea de Taina – Leonardo da Vinci

Desi scena a fost ilustrata si de alti artisti inainte ca da Vinci sa-si creeze capodopera in anul 1497, scena s-a consacrat datorita picturii lui atat de apreciate in intreaga lume. Aceasta reprezinta scena biblica a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, tinand cont de descrierea Evangheliei dupa Ioan. Tabloul sau a fost preluat si reprodus de catre artistii creatori de litografii de icoane ortodoxe si este la mare cautare in randul colectionarilor de arta bisericeasca crestina.
Cina cea de Taina realizata de Leonardo da Vinci
sursa foto: wikipedia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu